Pesin latte

Recepti

napitki rdeča pesa

 

Pesin latte je prijeten, topel napitek za hladna jutra in večere. Poleg tega, da vas bo prijetno ogrel pa rdeča pesa ugodno vpliva na krvni tlak, vnetne procese, mentalne sposobnosti in pomaga pri izboljšanju športnih rezultatov. 

 

 

Pesin latte

 

Rdeča peso zaradi visoke vsebnosti hranil lahko brez težav uvrstimo med funkcionalno hrano oz. kot tovrstno hrano radi medijsko poimenujejo “super hrano”. 

 

Ima dober vpliv na izboljšanje številnih bolezni, ki so v zadnjem desetletju močno v porastu in so posledica kroničnih vnetji, na primer visok krvni tlak, diabetes tipa 2, ateroskleroza in demenca. 

 

 

rdeča pesa v prahu latte

 

Zdravstvene koristi rdeče pese in pesinega latte napitka

 

Rdeča pesa in srčno-žilni sistem

Nitrati in nitriti iz rdeče pese se v telesu konvertirajo v dušikov oksid. Najpomembnejšo vlogo, ki ga endogeni dušikov oksid ima, je vzdrževanje endotelijskih funkcij (endotelij= notranja plast žil); oženje in širjenje žil, strjevanje krvi, barierno vlogo,... Pomanjkanje dušikovega oksida je en izmed glavnih razlogov za endotelijske disfunkcije (ateroskleroza, visok krvni tlak).  

Antioksidativne lastnosti rdeče pese

 Rdeča pesa je bogata s fenolnimi spojinami (rutin, epikatehin, kofeinska kislina), vsebuje tudi askorbinsko kislino (vitamin C), karotenoide, flavanoide…, ki delujejo antioksidativno in varujejo celice pred oksidativnimi poškodbami. 

Protivnetne lastnosti rdeče pese

Betalaini in s tem rdeča pesa delujejo protivnetno, saj betalaini zavirajo delovanje nekaterih signalnih vnetnih molekul, s čimer ustavijo vnetne procese. S tem lahko tudi preprečijo, da bi se vnetni procesi manifestirali v kronične bolezni. 

Kognitivne sposobnosti rdeče pese

S starostjo začnejo kognitivne sposobnosti upadati. Eden izmed razlogov je zmanjšan pretok krvi v možganih, kjer pa ima občutno vlogo dušikov oksid. S pomanjkanjem dušikovega oksida je onemogočena celična komunikacija in dostava glukoze v možgane, ki je glavna energija možganskih celic. 

Izboljšanje športne učinkovitosti s pomočjo rdeče pese

Zaradi vseh zgoraj navedenih koristi pa je rdeča pesa pomembna tudi za športno aktivnost in pomaga pri izboljšanju športnih rezultatov.

 

 

rdeča pesa latte

 

Okus pesinega latte napitka?

Sladkast in rahlo zemljkast ter malo tudi po rdeči pesi seveda. Ampak meni se ne zdi pretirano. 

Poleg tega se pri pripravi pesinega napitka lahko z okusi precej poigramo in v osnovo dodajmo začimbe, ki so nam ljube (cimet, ingver...).

 

rdeča pesa v prahu latte

 

Recept pesinega latte napitka

Sestavine 

Za osnovo potrebuješ le:

  • 1 žličko rdeče pese v prahu
  • 1,5 dcl mandljevega mleka (ali katerega drugega) 
  • sladilo po želji (meni ima rdeča pesa in mandljevo mleko že dovolj sladek okus)

Že še boljši okus lahko dodaš vanilijo ali cimet, za večjo hranilno vrednost napitka pa si dodaj kolagen, ki bo poskrbel za lepe lase, nohte in močnejše vezi. 

Priprava

Kremast pesin latte lahko pripraviš na različne načine. Uporabimo lahko blender, palični mešalnik z nastavkom za stepanje, metlico za pripravo matcha čaja, tudi aparat za kavo, če ga imaš in penilnik mleka. 

  1. Mleko segrejemo do želene temperature (ne ga zavreti). 
  2. Toplo mleko vlijemo v blender in dodamo vse sestavine.
  3. Na visoki hitrosti mešamo približno 30 sekund.
  4. Prelijemo v skodelico in jo za še lepši izgled okrasimo. 

 

Uživaj :)