Poletna pečena ovsena kaša

Recepti

Zajtrk Ovsena kaša


Odlična različica kuhanim ovsenim kašam, ki jo lažje vzamemo za sabo. Uživamo jo skupaj z jogurtom za zajtrk oziroma malico ali s sladoledom za sladico. (Pre) zrele nektarine naredijo kašo sočno in sladko, zaradi česar skoraj, da ni potrebno dodatno sladiti.


Če ne marate ovsenih kosmičev, je to morda različica, ki vas lahko prepriča, da začnete uživati ovsene kosmiče za zajtrk. Posebnost pečene ovsene kaše je mehka sredica, a vendar hrustljav in zapečen zgornji del.

Pečene ovsene kaše ponujajo možnost najrazličnejših variant, saj samo zamenjamo vrsto sadja, dodamo malo drugačne začimbe in že dobimo popolnoma nov zajtrk. Poleti je moja najljubša pečena ovsena kaša z nektarinami ali breskvami, še posebej, če so te zelo zrele in sočne.

pečena ovsana kaša


Različne variante pečene ovsene kaše


Uporabi sezonsko sadje.
V poletnem času lahko nadomestimo nektarine z breskvami, jagodičevjem, banano, tudi figami.

Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabimo katere koli druge kosmiče. Na primer pirine ali ržene, če nismo preobčutljivi na gluten. To je recept, pri katerem smo lahko s sestavinami kreativni :)

 

Bi vegansko verzijo pečene ovsene kaše?


Za vegansko verzijo med zamenjaj z drugimi sladili, kot je stevia, eritritol ali rižev oziroma agavin sirup (pazljivo pri uporabi le-tega). Jajca lahko zamenjaš z 2 žlicama mletih lanenih semen, ki jih zmešaš s 6 žlicami tople vode.

Pečeno ovseno kašo po navadi jemo samostojno, lahko pa poleg prilijemo mleko, odlično se z njo prilega tudi grški jogurt ali pa jo postrežemo skupaj s sladoledom za zdravo sladico.

 

pečena ovsena kaša


Recept pečena ovsena kaša


Sestavine

  • 2 razžvrkljani jajci
  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 2 1/2 skodelice rastlinskega mleka
  • 3 žlice kokosovega olja
  • 3 žličke medu
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke cimeta1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke vanilije (po želji)
  • 3 nektarine


Priprava

  1. Predhodno segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija in nalupimo ter narežemo nektarine na manjše koščke ali rezine.
  2. Skupaj zmešamo mokre sestavine (jajci, rastlinsko mleko, kokosovo olje, vanilijo in med).
  3. V ločeni posodi nato zmešamo še suhe sestavine (ovsene kosmiče, sol, pecilni prašek in cimet).
  4. V pekač velikosti 20 x 20 cm najprej razporedimo 1/2 zmesi suhih sestavin, posujemo z nektarinami in prekrijemo še z ostalo zmesjo suhih sestavin.
  5. Nato vse skupaj prelijemo z mokrimi sestavinami.
  6. Pekač damo v predhodno ogreto pečico in pečemo 40-45 minut. Najboljše je, če pred serviranjem počakamo 15 minut ter si nato postrežemo z mlekom, jogurtom ali sladoledom.