Prosena kaša z jagodičevjem

Recepti

Zajtrk Prosena kaša


Prosena kaša je starodavno žito, ki je izredno hranljivo. Najbolj slovi po vsebnosti kalcija (ima največ kalcija med žitaricami), prehranskih vlaknin in fitokemikalij.


"V strokovnem svetu je prepoznana po svojih zdravstvenih koristih, saj preprečuje diabetes (sladkorno bolezen), aterosklerozo (kopičenje holesterola na stene arterij) in želodčno-črevesne bolezni, poleg tega ima odlične protitumorne, antioksidativne in protimikrobne lastnosti."


Visoka vsebnost polifenolov in taninov jim omogoča vlogo antioksidanov, ki so pomemben faktor za zdravje, staranje in preprečevanje številnih metabolnih kroničnih bolezni.

Proso je bogato tudi z drugimi minerali, kot so železo, ta preprečuje anemio, fosforjem, ki podpira nastajanje celic, tkiv in kosti ter magnezijem, ki je nujen za uravnavanje sensitivnosti na insulin.


" Nasvet: Za lepo kremo proseno kašo zmeljite vsaj polovico prosene kaše (vendar ne vse), tako boste dobili teksturo kot pri kaši iz drobnih ovsenih kosmičev."

prosena kaša z jagodami


Recept


Sestavine (za 2 osebi)

  • 1/2 lončka prosene kaše
  • 3 dcl mleka (lahko tudi rastlinskega)
  • 1 žlica sladila (eritritol ali med)
  • sol

    Nadev:

  • 1 lonček jagodičevja
  • 1 žlica medu
  • vanilija (po želji stroka ali aromo)

    Priprava
  1. Proseno kašo dobro operemo pod tekočo vodo ali še bolje predhodno enkrat zavremo in nato to vodo odstranimo. Če spustimo ta del, bo prosena kaša lahko zagrenila.
  2. Kaši nato dodamo mleko, ga zavremo, rahlo solimo, dodamo sladilo in na zmernem ognju kuhamo približno še 20 minut oz. dokler kaša ni dovolj mehka.
  3. Medtem pripravimo preliv iz jagodičevja. V kolikor je jagodičevje zamrzjeno, ga na nizkem ognju odtajamo in dodamo sladilo ter vanilijo.
  4. S paličnim mešalnikom jagodičevje dobro spasiramo in ga za bolj gladek preliv precedimo skozi cedilo.