3 dejavniki zaradi katerih ne moreš shujšati?

Nasveti

hujšanje


Pazim na prehrano, gibam se veliko in še vedno ne morem shujšati?

Zakaj je tako težko vzdrževati izgubljene kilograme?

 

V osnovi je hujšanje precej preprosto:

 

energijska poraba > energijski vnos = izguba telesne teže

 

za nekatere ljudi je dovolj, da se držijo tega načela. Vendar pa tudi tukaj obstajajo izjeme, ko je izguba telesne teže in njeno vzdrževanje težje, kot pri ostalih posameznikih. 

Pa poglejmo...

Telesna teža je regulirana hormonsko, metabolno in nevronsko.


Kaj prispeva k izgubljanju telesne teže?

 

Poleg genetske predispozicije, energijskega vnosa in energijske porabe, k pridobivanju, vzdrževanju in izgubljanju teže prispevajo še:

  • hormonsko neravnovesje (ščitnični hormoni, estrogenska dominanca,...),
  • črevesna mikrobiota,
  • kronična vnetja,
  • nivo stresa in spopadanje z njim,
  • nivo oksidativnega stresa,
  • dosedanja prehranjevalna zgodovina (prehranske motnje, neprestane diete...),
  • kvaliteta in količina spanca,
  • izpostavljenost toksičnim kemikalijam,
  • in pa nenazadnje tudi naš odnos do hrane, nas samih in prepričanj, ki jih imamo.


    zdrava hujšanje


Ne morem izgubiti teže zaradi črevesne mikrobiote?


Vpliv črevesne mikrobiote na zdravje gostitelja ni več vprašljiv.

Številne raziskave kažejo na to, da ima črevesna mikrobiota vpliv na metabolne bolezni (npr. diabetes tipa 2), na mentalne bolezni (anksioznost, depresijo), na srčno-žilne bolezni (aterosklerozo), na imunski sistem (alergije, intolerance in kronični vnetni procesi), na nevrološke bolezni in tudi debelost. 

Porušena črevesna mikrobiota je lahko vzrok za debelost ali pa posledica debelosti.


Mikrobna sestava med ljudmi s prekomerno telesno težo in normalno telesno težo se razlikuje. Prav tako imajo ljudje s prekomerno telesno težo manjšo mikrobno raznolikost.

Človeška črevesna mikrobiota je sestavljena pretežno iz bakterij iz debel Firmicutes in Bacteroidetes. Pri debelem človeku je razmerje med bakterijami Firmicutes in Bacteroidetes porušeno (prevladujejo Firmicutes)

mikrobiota in hujšanje


Zakaj je mikrobiota pomembna za hujšanje?


Črevesna mikrobiota vpliva na nalaganje in izgubo telesne maščobe preko različnih mehanizmov.
Vpliva na metabolizem maščob, na endokrine funkcije (hormoni), na prepustnost črevesja, deluje kot regulator sitosti, na imunski odziv-vnetne mehanizme (lipopolisaharidni endotoksin) in pripomorejo k povečanemu izkoristku energije iz hrane.

Firmicutes povzroča večjo absorpcijo energije iz hrane, medtem ko Bacteroidetes povezujemo z zmanjšano absorpcijo energije. S tem se dostopnost energije iz hrane poveča in s tem shranjevanje odvečne energije v maščobno tkivo. 

Prehrana bistveno vpliva sestavo črevesne mikrobiote. Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev poveča razmerje Firmucutes/Bacteroidetes.

Naša mikrobiota je plastična, ker pomeni, da uvajanje dobrih prehranjevalnih navad ugodno vpliva tudi na našo črevesno mikrobioto. Z vsakim obrokom se naša črevesna mikrobiota spreminja


Ne morem izgubiti teže zaradi hormonov?


Hormoni imajo ključno vlogo pri metabolizmu in uporabi energije. 

Povezava med hormoni in debelostjo je dvosmerna. Nepravilno delovanje hormonov vpliv na pridobivanje teže in debelost vpliva na neravnovesje hormonov. 

Hormoni in hujšanje


Poglejmo le nekaj primerov:

  1. Ljudje s pomanjkanjem rastnega hormona imajo spremenjeno telesno sestavo. Nalaga se jim več telesne maščobe, še posebej visceralne maščobe (okoli notranjih organov) in imajo manjšo pusto telesno maso (mišično maso).

  2. Dobro je znano, da hormoni ščitnice vplivajo vplivajo na telesno težo. Hipertiroidizem (povečano delovanje) povzroča izgubo telesne teže, medtem ko hipotiroidizem (zmanjšano delovanje) vpliva na pridobitev telesne teže. Prav tako estrogensko neravnovesje prispeva k težjemu hujšanju. 

  3. Če sta ščitnica in estrogen pomembna pri ženskah pa je testosteron ključen hormon debelosti pri moškihNizke vrednosti testosterona so povezane s povečano telesno maščobo, še posebej okoli abdominalnega predela in nižjo mišično maso.

  4. Hormoni prebave: Lahko bi rekli, da je prebavni trakt največji endokrini organ. Izloča številne pomembne hormone (inzulin, leptin, grelin, peptid YY, glukagonu podoben peptid...), ki imajo vlogo pri metabolizmu in vzdrževanju telesne teže.

 

Ne morem shujšati zaradi korničnega stresa?

 

Korničen stres in hujšanje


Kroničen stres povzroča povišan nivo stresnih hormonov.  Z debelostjo najbolj povezujejo hormon kortizol.

Dolgoročen povišan nivo hormona kortizola povzroča neravnovesje drugih hormonov (rastnega hormona, ščitnice in spolnih hormonov), vpliva na razporeditev telesne maščobe, predvsem v abdominalno regijo, zmanjšanje mišične mase ter povečanje apetita po energijsko bogati hrani

Tudi tu so individualne razlike. Posamezniki se drugače odzivajo na stresne situacije tako psihološko kot tudi na fiziološki ravni (različna produkcija kortizola).




Ključne informacije

  • Telesna teža in debelost je skupek večih dejavnikov (genetskih, življenjskega stila (gibanje, prehranjevanje, stres, spanje...), ki imajo medsebojen vpliv.
  • Če želimo dolgoročno izgubo telesne teže moramo pristopiti celostno in poiskati rešitev za različne telesne sisteme in tudi različna področja našega življenja.
  • Porušena črevesna mikrobiota je vzrok za debelost ali pa je posledica debelosti. 
  • Pri izgubi telesne teže imajo veliko vlogo tudi hormonska neravnovesja.
  • Kroničen stres vodi v povišan nivo kortizola, ki vpliva na povečanje telesne maščobe, zmanjšanje mišične mase in poveča apetit po energijsko bogati hrani




Želiš pristopiti k hujšanju celostno? 

Piši mi na info@simonafabjan.si za brezplačen 1:1 posvet.