Kuharska delavnica: Krepitev imunskega sistema v kuhinji

Dogodki
10.11.2021 16:00


Delavnica bo sestavljena iz dveh delov: teoretičnega in praktičnega dela, tako se bosta na delavnici teorija in praksa izmenjavali z roko v roki.

Skupaj bomo pripravili okusne jedi (od predjedi do sladice), ki bodo pripravljene po podanih smernicah za krepitev imunskega sistema in vključevale predstavljena zelišča. Tako boste vso znanje prenesli tudi v domačo kuhinjo. 
 

Teoretičen del s Simono Fabjan

Na teoretičnem delu delavnice boste spoznali:

delovanje imunskega sistema (3 faze obrame),

katera so ključna hranila za močen imunski sistem in katera živila jih vsebujejo

katera hrana zavira imunski sistem,

kako črevesna mikrobiota vpliva na delovanje imunskega sistema in kako izgleda prehrana prijazna mikrobiomu,

kateri so poleg prehrane še drugi dejavniki, ki pomembno vplivajo na delovanje imunskega sistema,

kako oblikovati enostaven obrok, da bomo vnesli dovolj hranil, ki bo podprli imunski sistem,

izpostavili bomo primere, ko so povečane potrebe po mikrohranilih,

kako je s prehranskimi dodatki (kdaj se jih poslužiti in v kakšnih dozah).



Praktičen del s Katjo Rebolj

Na praktičnem delu delavnice boste spoznali:

zelišča, ki podpirajo imunski sistem in jih lahko vsakodnevno uporabljamo pri pripravi hrane,

kako na delovanje zelišč vpliva njihova priprava, na primer, kako pripraviti rožmarin, da poživlja in kako da pomirja,

tri divja zelišča, ki so preprosta in jih najdete na vsakem koraku. Iz teh zelišč bomo skuhali obroke in spoznali nekaj kombinacij živil, ki jih za odličen okus uporabljajo vrhunski kuharji. Osredotočili se bomo tudi na jedi, kjer zelišča za dobro imunost nimajo le vloge stranskih spremljevalcev, ampak so pomembna sestavina v vseh korakih priprave hrane.


PRIJAVA NA DELAVNICO >>


 

 
Predavateljici:
 
- Simona Fabjan, prehranska svetovalka
 
Nekdanja vrhunska odbojkarica na mivki, ki se je že v času športne kariere posvečala prehrani. Po končani športni karieri se je osredotočila na pridobivanje znanj iz prehranske terapije, ki jih deli s svojimi klienti. Zavzema se za personalizirano prehrano, ki je prilagojena vsakemu posamezniku glede na njegove fiziološke potrebe, zdravstvene posebnosti in življenjski stil. 
 
 
- dr. Katja Rebolj, nabiralka

Katja nabira divje rastlina in cvetje, jih uporablja v svoji prehrani in o njih uči druge. Vodi delavnice na Akademiji Jezeršek, na Netflixu je nabirala v družbi Dennisa Prescotta in Bineta Volčiča, med Katjina najljubša priporočila pa spadajo tudi vsi, ki se učijo iz njene knjige Narava vedno zmaga -  Pulitzerjev finalist, profesorji in mišelinovci. Kontakt: www.katjarebolj.com


PRIJAVA NA DELAVNICO >>